Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για την κατηγορία των παιχνιδιών προτείνει τα παρακάτω:
α) Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν σήμανση «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Επίσης, τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα καθώς και την Δ/νση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά, καθώς και τις οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα.
β) Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες που αναγράφουν την ηλικία για την οποία το παιχνίδι είναι ασφαλές καθώς και τις οδηγίες χρήσης του. Προσέξτε ιδιαίτερα τα παιχνίδια με το απαγορευτικό σύμβολο, το οποίο μέσα σε κύκλο φέρει την ένδειξη 0-3 CE, το οποίο σημαίνει ότι τα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών, επειδή περιέχουν ή περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια τα οποία μπορεί να καταπιεί ένα παιδί, με κίνδυνο να πνιγεί.
γ) Προσέξτε τα παιχνίδια που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων ή να συναρμολογούνται βάσει ορισμένων κανόνων.
δ) Επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την πρωτοβουλία, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες του παιδιού. Το καλύτερο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα και το πιο ακριβό, αλλά αυτό που ταιριάζει στην ηλικία, στην προσωπικότητα και ωριμότητα ενός παιδιού.
ε) Προσέξτε ιδιαίτερα τα παιχνίδια που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών. Όπως τα παιχνίδια που προτρέπουν σε βίαιες συμπεριφορές και οδηγούν σε αύξηση της βίας και του τρόμου, σε διακρίσεις ή /και σε ρατσιστικές συμπεριφορές ή παροτρύνουν σε επιβλαβείς για τους ίδιους τους ανήλικους εθισμούς και δραστηριότητες.
Σήμα 0-3
Το σύμβολο αυτό συχνά εμφανίζεται σε παιχνίδια για να προειδοποιεί τους καταναλωτές, σε περίπτωση που αυτά είναι «ακατάλληλα για παιδιά κάτω των 36 μηνών».
Σήμα CE
Η σήμανση CE είναι ένα σήμα που τοποθετείται πάνω σε συσκευασίες παιχνιδιών και βεβαιώνει ότι το προϊόν είναι ασφαλές και σε συμφωνία με τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Επιλέγετε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία. Ελέγξτε την συσκευασία για την ηλικία που προτείνει ο κατασκευαστής. Οι ηλικιακές κατατάξεις δεν είναι μόνο για ασφάλεια αλλά επίσης για να εξασφαλίσουν ότι το παιδί σας δε θα εκνευριστεί ή βαρεθεί με το παιχνίδι. Μη βασίζετε τις αγορές σας μόνο σε αυτό που ζητάει το παιδί – βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ένα παιχνίδι που θα είναι και διασκεδαστικό και ασφαλές. Υπενθυμίστε σε όσους φέρνουν δώρα τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού καθώς επίσης και τη σημασία του να διαλέξουν παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του.
Θυμηθείτε τον εξοπλισμό ασφαλείας. Αν αγοράσετε παιχνίδια με ρόδες, όπως ποδήλατα, τρίκυκλα και πατίνια, σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνος και επιγονατίδες, στο κατάλληλο μέγεθος. Θα ήταν μεγάλη απογοήτευση να μην έχετε το σωστό εξοπλισμό ασφαλείας για να δοκιμάσετε ένα καινούργιο ποδήλατο, πατίνια ή άλλο παρόμοιο δώρο.
Συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Δεν ξέρετε τι παιχνίδι να αγοράσετε; Έχετε απορίες σχετικά με τη συναρμολόγηση ενός προϊόντος ή τι είναι σωστό για το παιδί από τη λίστα σας; Το προσωπικό των καταστημάτων Μουστάκας είναι εκπαιδευμένο και ενημερωμένο και μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό δώρο για κάθε παιδί.
Να αποθηκεύετε τα παιχνίδια με ασφάλεια. Μάθετε τα παιδιά να φυλάσσουν με ασφάλεια τα παιχνίδια μετά το παιχνίδι. Η ασφαλής φύλαξη αποτρέπει πτώσεις και άλλους τραυματισμούς. Επίσης, αν το παιδί σας λάβει ένα παιχνίδι που είναι ακατάλληλο για τα μικρότερα αδέρφια του (έχει μικρά εξαρτήματα ή αιχμηρές άκρες, χρειάζεται ηλεκτρισμό κ.τ.λ.) βρείτε ένα ασφαλές μέρος που μπορείτε να φυλάξετε το παιχνίδι μακριά από τα χέρια των μικρών. Παρόλο που είναι σημαντικό να μοιράζεσαι με τους άλλους, οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα παιδιά διαφορετικής ηλικίας έχουν και διαφορετικές ανάγκες ασφαλείας. Και αν το παιδί σας λάβει ένα δώρο που θα είναι κατάλληλο μετά από μια ορισμένη ηλικία, μη διστάσετε να το κρύψετε μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Να επιβλέπετε το παιχνίδι. Τα παιδιά θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ώστε να είναι δεδομένη η ασφάλειά τους καθώς και η σωστή χρήση των παιχνιδιών τους. Οι γονείς, οι παιδαγωγοί και τα μεγαλύτερα αδέρφια / συγγενείς θα πρέπει να δίνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά, δείχνοντάς τους το σωστό και ασφαλή τρόπο να παίξουν και να χρησιμοποιήσουν τα παιχνίδια τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την περίοδο των διακοπών που τα παιδιά όλων των ηλικιών μαζεύονται να παίξουν.
Να ελέγχετε τη συσκευασία και τα παιχνίδια. Πριν αγοράσετε ένα παιχνίδι σιγουρευτείτε ότι η συσκευασία του δεν είναι ανοιγμένη ή σκισμένη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το παιχνίδι μπορεί να έχει υποστεί φθορά. Επίσης ελέγξτε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του παιχνιδιού – όσο καλύτερη είναι η ποιότητα τόσο πιθανότερο είναι να αντέξει στη φθορά. Μόλις φτάσετε σπίτι ελέγξτε το παιχνίδι ώστε να σιγουρευτείτε ότι δε λείπουν κομμάτια και ότι συμπεριλαμβάνονται όλες οι οδηγίες, η εγγύηση και τυχόν πληροφορίες εγγραφής του προϊόντος.
Να διαβάζετε τις οδηγίες. Εάν τα παιχνίδια χρειάζονται συναρμολόγηση, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες. Εάν είναι δυνατόν, μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να διαβάσετε τις οδηγίες – αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε απρόβλεπτους κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από μια λάθος συναρμολόγηση. Επίσης φροντίστε να διαβάσετε τις οδηγίες του παιχνιδιού στο παιδί σας ώστε να διασφαλίσετε ότι ξέρει να το χρησιμοποιεί με ασφάλεια.
Να απομακρύνετε τις συσκευασίες. Πριν δώσετε ένα παιχνίδι στο παιδί σας απομακρύνετε όλες τις συσκευασίες, βεβαιωθείτε όμως ότι κρατήσατε τις οδηγίες και τις πληροφορίες εγγραφής-αν υπάρχουν-. Πολλά παιδικά παιχνίδια είναι συσκευασμένα με ασφάλεια σε κουτιά, με πλαστικά δεσίματα ή εξαρτήματα που τα κρατάνε στη θέση τους – αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν αφεθεί στα χέρια ενός μικρού παιδιού.
Να ελέγχετε το κουτί με τα παιχνίδια. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα παιχνίδια στο σπίτι τους για σπασμένα εξαρτήματα, χαμένα κομμάτια ή άλλους κινδύνους. Οι γιορτές που έρχονται δίνουν μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε ένα «ξεκαθάρισμα» στο κουτί με τα παιχνίδια (και να κάνετε χώρο για νέα παιχνίδια). Μη διστάσετε να πετάξετε φθαρμένα ή σπασμένα παιχνίδια. Παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρία θα πρέπει να ελέγχονται για να βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες δεν έχουν διαρροή ή δεν είναι προσβάσιμες στα παιδιά. Είναι πάντα καλή ιδέα να καθαρίζετε κατά περιόδους όλα τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σας – ειδικά εάν έχετε πολλά παιδιά στο σπίτι.